Bekende auto’s uit films

Stoere sportwagens zijn een belangrijk ingrediënt van veel films. Als hij plaats neemt achter het stuur van zijn flitsende, vaak op maat gemaakte bolide, dan weet je meteen dat de held cool is. En wat levert mooiere achtervolgingen op dan wanneer de kemphanen dat doen in de prachtigste sportmobielen? Waarvan er waarschijnlijk minimaal één op de bodem van een klif eindigt in een spectaculaire explosie. Maar meestal is dat niet het voertuig van de hoofdpersoon. Want individuele auto’s uit films hebben iconische waarde, en bepalen voor een belangrijk deel het beeld van een bepaalde film. In dit artikel bespreken we een paar van de meest bekende auto’s uit films, die soms nog bekender zijn dan de personen die er in reden.

[IMAGE=eE2GHubR3Lns.jpg]

DeLorean DMC-12 uit Back To The Future

Deze robuuste auto met zijn industriële look en zijn kenmerkende vleugeldeuren zou nooit zo bekend zijn geworden zonder de film waarin hij optrad. In het echt werd deze unieke auto met zijn bijzondere configuratie nooit een echte hit. In de film is hij echter van onschatbare waarde. Deze auto heeft het bijzondere kenmerk dat er niet alleen in gereden wordt. Zijn belangrijkste functie is namelijk die van tijdmachine.

De Batmobile uit de Batman films

Technisch gezien is het natuurlijk een auto, maar qua vormgeving lijkt de Batmobile misschien wel het meest op een geavanceerde straaljager. Dit slanke en gevaarlijke voertuig past perfect bij de excentrieke look en het thema van de superheld die erin rijdt. Batman’s auto heeft door de loop van de jaren verschillende ontwikkelingen door gemaakt, en heeft als een goede gevechtswagen natuurlijk speciale features om vijanden af te schudden of het hart in de schoen te laten zinken. Raketinstallaties, messen om banden door te snijden, oliesprays en schietstoelen zijn maar een paar van de op maat gemaakte voorzieningen waarmee Batman de orde in Gotham kan herstellen.

Lotus Esprit uit The Spy who Loved me

Aangezien de meeste auto’s uit James Bond films de zendtijd niet overleven, wordt er elke film een nieuwe speciale auto ingezet. De Lotus Esprit van de film The Spy Who Loved Me is wel een heel bijzonder exemplaar. Niet alleen op het land laat deze auto achtervolgers ver achter zich. Als de nood aan de man komt, kan Bond gewoon ontsnappen door de dichtstbijzijnde waterpartij in te rijden: deze Lotus is namelijk ook een onderzeeër.

De Volkswagen Beetle uit The Love Bug

Dit is zeker geen snelle sportwagen. Maar dit charmante autootje heeft letterlijk de grootste persoonlijkheid van alle voertuigen in films. De pratende auto Herbie uit Disney’s film The Love Bug liet de populariteit van de Volkswagen Kever naar grote hoogtes stijgen. In de originele filmserie uit de jaren ’70 en de reboot uit 2005 ligt je sympathie evenveel bij het dappere wagentje als bij de menselijke hoofdpersonen.