Elektrische auto’s en de Nederlandse overheid

De Nederlandse overheid stimuleert elektrisch autorijden

We leven tegenwoordig in moeilijke tijden. Klimaatproblemen zijn zeer actueel, en om die reden stimuleert de Nederlandse overheid het rijden met elektrische auto’s. Het is namelijk algemeen bekend dat dit beter is voor het klimaat. Wat zijn de doelen van de overheid met betrekking tot elektrisch autorijden?

Subsidies op elektrische auto’s

Een van de manieren waarop de Nederlandse overheid de consument wil stimuleren om een elektrische auto te kopen, is door subsidies te geven op het aanschaffen van elektrische auto’s. Dit bedrag kan natuurlijk variëren, maar vaak gaat het om enkele duizenden euro’s. Dit kan dus een groot financieel voordeel zijn. Dergelijke subsidies kunnen ervoor zorgen dat er meer mensen over de streep worden getrokken.

Belastingvoordelen

Er gaan ook belastingvoordelen gepaard bij het aanschaffen van elektrische auto’s. Aan de ene kant hoef je bij elektrische auto’s geen aanschafbelasting te betalen. Dit scheelt aanzienlijk, want dit zorgt ervoor dat de kostprijs van de auto flink daalt. Ook is het zo dat er geen motorrijtuigenbelasting hoeft te worden betaald bij elektrische auto’s. Dit is dus een periodiek belastingvoordeel. Tot wanneer deze belastingvoordelen blijven gelden is nog niet bekend, maar sowieso de komende jaren nog wel.