Bedrijfswagens of bedrijfsauto’s zijn er in alle soorten, vormen en maten. In dit artikel zullen we ons focussen op de wat zwaardere en grotere bedrijfswagens. Wagens die voornamelijk gebruikt worden om materialen, gereedschappen en andere spullen te vervoeren, zodat een ondernemer of werknemer zijn of haar werk naar behoren uit kan oefenen. Er zijn een aantal belangrijke punten waarop je moet letten indien je van plan bent om een dergelijke bedrijfswagen aan te schaffen.
[IMAGE=dUmxD2eyZyox.jpg]
Eisen en regels
[IMAGE=dd90roeDfNG3.jpg]
Wist je bijvoorbeeld dat, volgens de regels van de belastingdienst, niet zomaar elke auto die gebruikt wordt voor het vervoer van goederen, als bestelauto beschouwd mag worden? Een dergelijke auto dient namelijk aan een aantal eisen te voldoen. De exacte regels die gelden voor de betreffende vervoersmiddelen kun je nalezen op de website van de belastingdienst. Voldoet de auto immers niet aan de eisen van een bestelauto, dan wordt jouw wagen als personenauto beschouwd bij het berekenen van de bpm en de motorrijtuigenbelasting. Dit kan nadelige gevolgen hebben. Controleer daarom ook altijd even of je bedrijfswagen nog aan de eisen voldoet wanneer je eventuele veranderingen aanbrengt aan de bestelauto. Zo kan een worksystem in een bus een heel interessante uitbreiding voor je bedrijfswagen zijn, maar check vooraf dus wel even of dit wel of geen gevolgen heeft voor de belastingdienst.
[IMAGE=fJ8OJUeveV3c.jpg]
Ook mag een bestelauto niet teveel zijruiten hebben. Wanneer er teveel zijruiten in de bus zitten, dan dienen deze vervangen te worden door panelen van een vormvast en ondoorzichtig materiaal. De panelen mogen dus niet geheel of gedeeltelijk uit glas vervaardigd zijn. Daarnaast dienen de panelen direct vast gelast of verlijmd te zijn met speciale carrosserielijm aan de carrosserie. Tevens mogen de panelen niet geplaatst worden in de reeds bestaande raamrubbers, of worden vastgezet aan de carrosserie door middel van schroeven, moeren, popnagels, bouten of klemmen. Je mag eventueel wel een gedeelte van het raamrubber laten zitten met het oog op de afwerking van las- of lijmconstructies. De regel die hierop van toepassing is, is dat de constructie niet ongedaan gemaakt kan worden zonder te zagen of te breken.
Om het uiterlijk aan de buitenkant van de wagen te behouden, is het wel toegestaan om glazen panelen, voorzien van een E-keurmerk, of glaslook panelen te monteren aan de buitenzijde van de laadruimte. Enkel de zijruiten laten zitten en ondoorzichtige panelen monteren aan de binnenkant van de laadruimte is echter niet toegestaan.
Ladingen vervoeren op het dak
Wanneer je een langwerpige lading op het dak van je bedrijfswagen wilt vervoeren gelden er diverse regels. Hieronder volgt een beknopte opsomming van deze bepalingen.
- Het laadvermogen van de auto mag niet worden overschreden.
- De lading mag niet meer dan 20 cm uitsteken aan de zijkanten.
- Auto en lading mogen samen niet hoger zijn dan 4 meter.
- Uitstekende delen van de lading mogen niet scherp zijn.
- De lading moet goed vastzitten.
- Losse lading moet voldoende zijn afgedekt.
- Het zicht van de bestuurder mag niet worden belemmerd.
- De bestuurder mag niet gehinderd worden door de lading.
- De lichten van de wagen mogen niet worden afgedekt.